Monday, January 7, 2019

RESEPI IKAN PATIN STIM YANG SEDAP MABELES...

Sebenarnya dah lama beli ikan patin ni.Tapi disebabkan faktor kesihatan yang sejak akhir-akhir ni tak mengizinkan turun ke dapur,jadi terpaksa la ikan tu terperap dengan lamanya kat peti sejuk.Asyik tapau makanan kat kedai je selama sebulan ni.
Ikan ni pun aku beli masa otw balik dari Kuala Lumpur,singgah kat temerloh cari ikan patin ni. So dah macam boring sangat makan ikan patin masak tempoyak.Kali ni berubah angin skit kita masak stim guna ikan patin ni..
Not bad lah ikan patin buat stim,rasa lemak-lemak ikan tu..makan dengan nasi panas,tambah plak ulaman,lagi la mak mertua datang tak sedor..hihi
k jom kita cek resepi nyer ok..bahan-bahan ni agak-agak lah nak letak banyak-banyak mana pun,ikut kesesuaian size ikan memasing tu k..


RESEPI IKAN PATIN STIM

Bahan hiris
- Bawang merah/holand
-Halia
-Bawang putih
-Lada besar
-Cili api
-Limau kasturi ( potong 2 )
-Lemon ( hiris tebal )

Untuk Sos
- Seketul kiub ayam
- 3 sudu sos tiram
- 4 sudu sos ikan / nampla
- gula sikit
- garam sikit

Cara-cara
1.Bancuh bahan untuk sos dengan secawan air panas,nak bagi larut kiub ayam tu je.
2.Hiris semua bahan hirisan tu
3.Basuh ikan hingga hilang hanyir,aku basuh dengan asam jawa.
4.Masukkan ikan dalam bekas/loyang
5.Tuang sos dan tabur bahan hirisan
6.Aku perap dalam 1 jam bagi sos tu menyerap kat ikan tu
7.Stim dalam 20-30 minit.
8.Siap dan sedia untuk di ngap



bahan hirisan 


ikan patin 

bancuhan sos dan pati kiub ayam


ni sos tiram dan sos ikan yang aku guna


digabungkan(haha)


ikan yang dah disatukan dengan bahan-bahan


alamak tak perasan tangan masuk sekali dalam gambar-choi betul..huhu..
ni ikan yang dah siap di stimkan,,



SELAMAT MENCUBA..

No comments:

Post a Comment